Contactați-ne: (373) 22 221970

Comunicat de presă privind ”Carte Verde”

din .

Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule a întreprins măsuri provizorii în cazul suspendării din Sistemul „Carte Verde”

Referitor la informaţiile apărute recent în mass-media, potrivit cărora Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) din Moldova este suspendat, începând cu data de 1 aprilie 2016, din Sistemul Internaţional de Asigurări „Carte Verde”, BNAA face următoarele precizări:

În data de 30 noiembrie 2015, Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule a adoptat o decizie prin care suspendă emiterea poliţelor „Carte Verde” cu începutul asigurării de la 1 aprilie 2016 şi cu sfârşitul asigurării după data de 31 decembrie 2016.

Decizia adoptată de către Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule a fost luată în conformitate cu prevederile statutului actual în cadrul Sistemului Internaţional „Carte Verde” și vine să răspundă unor cerințe de procedură care se impun în acest context. Aceastaeste o măsură preventivă, care are ca scop asigurarea protecției consumatorilor, dar și a stabilității financiare a companiilor de asigurare din Moldova care emit „Carte Verde”.

Precizăm că la Adunarea Generală a membrilor Consiliului Birourilor, care a avut loc în luna mai 2015, a fost adoptată decizia de a suspenda Biroul din Republica Moldova din Sistemul „Carte Verde”, începând cu data de 1 octombrie 2015. Ulterior, ca urmare a măsurilor întreprinse de către BNAA şi de către autorităţile competente ale Republicii Moldova, Consiliul Birourilor de la Bruxelles a amânat data intrării în vigoare a dispoziţiei de suspendare până la 1 aprilie 2016, stabilind o perioadă de monitorizare. BNAA și autoritățile din Moldova întreprind toate măsurile necesare pentru a se conforma exigențelor Consiliului Birourilor de la Bruxelles, astfel încât să fie anulată suspendarea Moldovei din Sistemul „Carte Verde” începând cu 1 aprilie 2016.

Totodată, BNAA precizează că toate poliţele „Carte Verde” emise de către asigurătorii din Moldova până în prezent dar și cele care vor fi emise până în data de 1 aprilie 2016, și care nu depășesc ca perioadă de asigurare 31 decembrie 2016 rămân valabile până la expirarea lor, fără a fi necesară rezilierea contractelor.

În acest context, BNAA își asumă, alături de autoritățile competente din Republica Moldova, asigurarea îndeplinirii necondiţionate a recomandărilor înaintate de Consiliul Birourilor în direcția stabilității pieței de profil și funcţionării acesteia în strictă corespundere cu prevederile deciziilor adoptate de către Consiliul Birourilor, până la adoptarea unor noi dispoziţii în acest sens, la începutul lunii martie 2016.

*********
Despre BNAA

Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova este membru al Consiliului Birourilor, cu sediul la Bruxelles, ce are calitatea de asociaţie internaţională a birourilor naţionale din statele membre ale Sistemului internaţional de asigurare „Carte Verde”, care administrează şi coordonează relaţiile între birourile naţionale privind asigurarea „Carte Verde”. În Moldova sunt autorizate să vândă polițe Carte Verde următoarele companii: ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurări, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurări, ALLIANCE Insurance Group și ASTERRA Grup.