Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova rămâne în sistemul „Carte Verde” și după 1 aprilie 2016

din .

Consiliul Birourilor (CoB), instituția europeană cu sediul la Bruxelles, gestionar al sistemului internațional de asigurări „Carte Verde”, a hotărât amânarea deciziei de suspendare a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova(BNAA)din sistemul “Carte Verde”, până la ședința Adunării Generale a membrilor săi, programată să aibă loc la începutul lunii iunie a.c.

În aceste condiții, BNAA va rămâne în continuare sub monitorizarea strictă a CoB, urmând ca Adunarea Generală a membrilor CoB din iunie să decidă dacă BNAA va fi suspendat sau există motive pentru revocarea deciziei de suspendare.

Drept urmare, BNAA precizează că proprietarii autovehiculelor înmatriculate în Republica Moldova vor putea să achiziționeze polițe „Carte Verde” și după data de 1 aprilie 2016, în punctele autorizate ale asigurătorilor emitenți „Carte Verde”. Polițele de asigurare care au fost achiziționate până în prezent, cât și cele care vor fi cumpărate după data de 1 aprilie 2016, dar a căror valabilitate nu depășește 31 decembrie 2016 vor rămâne în vigoare până la expirarea acestora.

Decizia Consiliul Birourilor vine pe fondul progreselor înregistrate de către BNAA și de autoritățile competente din Republica Moldova în aplicarea planului de acțiuni stabilit de comun acord cu CoB. CoB a evaluat recent măsurile întreprinse ca fiind satisfăcătoare, iar decizia de amânare menționată anterior are rolul de a asigura timpul necesar implementării integrale a planului de acțiuni.

Decizia de suspendare a BNAA din sistemul “Carte Verde” a fost luată de către Consiliul Birourilor în luna mai a anului trecut, urmând să își producă efectele începând cu data de 1 octombrie 2015, beneficiind însă o serie de amânări succesive.

BNAA își exprimă încrederea că progresele recente, alături de implementarea integrală a planului de măsuri agreat alături de CoB și de autoritățile din Republica Moldova vor conduce la un nivel ridicat de protecție a asiguraților și păgubiților și la menținerea BNAA ca membru cu drepturi depline în Sistemul “Carte Verde”.