Contactați-ne: (373) 22 221970

BNAA: Ieșirea Moldovei din procedura de monitorizare a Biroului Carte Verde se poate realiza doar prin efortul comun al asiguratorilor

din .

BNAA: Ieșirea Moldovei din procedura de monitorizare a Biroului Carte Verde se poate realiza doar prin efortul comun al asiguratorilor

Declarația a fost făcută cu ocazia unui interviu acordat în cadrul Forumului Internațional de Asigurări si Reasigurări - FIAR, desfășurat in perioada 13-16 mai la București, Romania.

Amintim că Moldova a intrat în sistemul Carte Verde în anul 2001, iar până în 2009 a deținut calitatea de membru tranzitoriu. Ulterior a fost decisa intrarea într-un proces de monitorizare, calitate menținută până în prezent. De asemenea, în octombrie 2015, Moldova a fost suspendată din sistem, decizie revocată ulterior in iunie 2016. De asemenea, in 2017, a fost luată decizia Consiliului Birourilor de prelungire a perioadei de monitorizare pentru Moldova cu 3 ani.

"Suntem într-o perioada de stabilitate, cred că am trecut peste greutățile cele mai mari. Implementăm și realizăm în prezent un plan de acțiuni bine stabilit. Am putea reuși sa ieșim din monitorizare, însă doar cu sprijinul comun al autorității de supraveghere și a asiguratorilor", își afirmă încrederea Alina OSOIANU. Aceasta a mai precizat că majoritatea acțiunilor solicitate de către Consiliul Birourilor au fost realizate, mai fiind necesare anumite îmbunătățiri calitative, în special din partea anumitor asiguratori din Moldova. "Strategia asumată de curând de către autoritatea de supraveghere (CNPF) este foarte bună, vine cu reforme profunde, și va stimula asiguratorii să crească indicatorii de solvabilitate și stabilitate financiară", a mai punctat Directorul Executiv al BNAA.

De asemenea, "din anul 2016 nu am avut nicio întârziere în plata despăgubirilor de asigurare în cadrul sistemului Carte Verde, ceea ce este foarte apreciat de către conducerea CoB și partenerii din sistem, este un salt calitativ al organizării și proceselor interne ale asiguratorilor din Moldova".

În 2017, segmentul de Carte Verde a atins o pondere de 22,5% in totalul pieței de profil, respectiv un volum de 319,2 milioane lei. În prezent, următoarele companii din Moldova pot vinde polițe Carte Verde: ACORD Grup, ASTERRA Grup, DONARIS VIG, GENERAL Asigurări , GRAWE CARAT Asigurări, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurări.

Sursa: www.xprimm.md

Editor: Oleg DORONCEANU