Please enable JS

SISTEMUL INTERNAȚIONAL DE ASIGURĂRI AUTO „CARTE VERDE”

Aug 24, 2020/Informații utile

Sistemul Internațional de Asigurare Auto

Sistemul Internațional de Asigurare Auto (cunoscut ca Sistemul „Carte Verde”), este un sistem european, constituit în anul 1951 (funcțional începând cu 1 ianuarie 1953)  în baza Recomandării nr. 5  din 25 ianuarie 1949, adoptată de către Grupul de Lucru pentru Transportul Rutier al Comitetului Transportului Intern al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite, înlocuită de Anexa Nr.2 a Rezoluției Consolidate pentru Facilitarea Transportului Rutier, adoptată de către Grupul de Lucru la sesiunea a 66-a din 7-19 februarie 2004 a Comisiei Economice pentru Europa (E.C.E.) a Națiunilor Unite.

Funcționarea Sistemului „Carte Verde”  este condiționată de existența în țara de origine a unui Birou Național „Carte Verde” și a unui document de asigurare tip „Carte Verde” valid și
se bazează pe garantarea financiară și încrederea  reciprocă între Birouri, iar  stabilitatea financiara reprezintă stâlpii de susținere și buna funcționare a acestui sistem.

 

În prezent, la Sistemul „Carte Verde” participă 48 de ţări, dintre care 43 țări din Europa - inclusiv Republica Moldova  şi cinci din afara ei.
 

Scopul principal al Sistemului ”Carte Verde”  este de a facilita circulația  internațională a autovehiculelor. În acest context, legislația națională cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto față de terți se aplică tuturor autovehiculelor care circulă pe teritoriul statului care a adoptat o asemenea legislație, inclusiv şi autovehiculelor care vin din alte state. Pentru a respecta legislația țării vizitate, conducătorul autovehiculului străin va prezenta la intrarea în țara respectivă un certificat internațional de asigurare „Carte Verde” eliberat de către un asigurător, membru al Biroului Național din țara de origine.

Sistemul internațional „Carte Verde” funcționează în țări în care:

  1. asigurarea de răspundere civilă a conducătorilor auto este obligatorie în baza legislației naționale;
  2. legalitatea cerințelor acestui sistem este recunoscută oficial la nivel naţional;
  3. există înființat un Biroul Național, sub garanţia Guvernului, care include toți asigurătorii care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă a conducătorilor auto.

Consiliul Birourilor „Carte Verde”, fiind o asociație internațională non-comercială și non-politică, are următoarele obiective:

  • Facilitarea traficului rutier transfrontalier și protecția victimelor traficului rutier transfrontalier;
  • Coordonarea activităţilor și a cooperării dintre Birourile naționale, Organismele de compensare, Fondurile de garantare și Centrele de Informare în cadrul acordurilor și regulamentelor adoptate în cadrul asociației sau între membrii acesteia, pentru a asigura implementarea cu succes a Recomandării nr. 5 și a Directivei UE 2009/103 privind asigurările auto.
  • Protecţia intereselor Birourilor naționale, a Organismelor de compensare, a Fondurilor de garantare, a Centrelor de Informare, precum și a părților vătămate implicate în accidente rutiere transfrontaliere, a asigurătorilor RCA și asiguraților lor și/sau deținătorilor de polițe de asigurare.
  • Limitarea activităților asociației la activități non-profit, pentru binele comun al membrilor și părților interesate, fără a fi urmărite scopuri de acordare a careva avantaje materiale sau comerciale membrilor.

Consiliul Birourilor „Carte Verde” este condus de:

 

Președintele CoB - dna Sandra SCHWARZ (Biroul Naţional Germania)

 

Vice-preşedinţii CoB – dl Sorin GRECEANU (Biroul Naţional România) şi dl Serghei RAZUVAN (Biroul Naţional Federaţia Rusă)

 

Managerul general - dna Greet FLORÉ.

 

Sediul actual al Consiliului Birourilor „Carte Verde” este în Bruxelles, Belgia.

 

Brosura CoB o puteti vizualiza AICI (se downladează documentul).

Pentru informatii suplimentare despre Consiliul Birourilor, accesati adresa de site www.cobx.org.