Please enable JS

Informații privind asigurarea „Carte Verde” pentru călătoriile în Federația Rusă și Belarus după data de 30 iunie 2023

Jun 27, 2023/Noutati

IMPORTANT!

Asambleea Generală a Membrilor Consiliului Birourilor de la Bruxelles, din 8 iunie 2023, a decis suspendarea Birourilor „Carte Verde” din Federația Rusă și Belarus din Sistemul Internațional de Asigurare „Carte Verde”.

În consecință, asigurătorii din Republica Moldova nu pot emite polițe de asigurare „Carte Verde” valabile pentru teritoriul Federației Ruse și Belarus, iar polițele de asigurare „Carte Verde” anterior emise, cu perioadă de asigurare ce se extinde după 29 iunie 2023, devin nevalabile începând cu data de 30 iunie 2023 pentru țările menționat, totodată rămânând valabile pentru restul țărilor indicate în polița „Carte Verde” până la expirarea lor.

Pentru a călători în Federația Rusă sau Belarus, deținerea de către conducătorii auto a unei polițe de asigurare de răspundere civilă auto (AORCA) este o condiție obligatorie. Respectiv, conducătorii auto trebuie să procure polițe de asigurare AORCA valabile pe teritoriul Federației Ruse, respectiv Belarus, la traversarea frontierei acestor țări pe sens de intrare, de la asigurătorii emitenți de polițe de asigurare din FR sau Belarus.

  1. La intrarea în Federația Rusă,conducatorii auto trebuie să încheie o asigurare de răspundere civilă auto valabilitate pe perioada șederii dar de minimum 5 zile.

De regulă punctele de vânzare a asigurărilor sunt situate la cca. 500 de m de punctele de frontieră și care activează non-stop.

Din surse publice, punctele de vânzare sunt următoarele: 1. Finlanda - Leningrad oblast Brusnichnoe, Leningrad oblast Svetogorsk - asigurător 21 century; 2 Estonia - Leningrad oblast Ivangorod - asigurători - AlfaStrakhovanie, 21 century, Renessans; 3. Letonia Pskov oblast Burachki - asigurători - AlfaStrakhovanie, 21 century; 4. Finlanda Republic of Karelia Liuttya - asigurător - Renessans; 5. Lituania Kaliningrad oblast Sovetsk - asigurători - AlfaStrakhovanie, 21 century.

  1. La intrare în Belarus - conducătorii auto trebuie să încheie o asigurare de răspundere civilă auto, cu valabilitate pe perioada șederii, dar de minimum 15 zile. Asigurările AORCA se pot încheia la asigurătorii din Belarus, după cum urmează: 1. Belarusian Republican Unitary Insurance Company Belgosstrakh, (www.bgs.by;info@bgs.by); - Belarusian Republican Unitary Enterprise Eximgarant of Belarus (www.beg.by;info@eximgarant.by; inbox@eximgarant.by).

În condițiile în care posesorii de vehicule înmatriculate în Republica Moldova se află deja pe teritoriul acestor state și au intrat până la data de 30 iunie 2023, pentru a evita achitarea amenzilor, urmează să încheie o poliță AORCA emisă de asigurătorii din țările respective, imediat.

Atenționăm! La traversarea frontierei acestor țări, pe sens de ieșire, conducătorii vehiculelor care nu vor face dovada că au deținut asigurare valabilă pe perioada șederii în aceste țări stat vor fi amendați.

De reținut că, în caz de accidente rutiere produse pe teritoriul Federației Ruse sau Belarus, indiferent de calitatea de ținută, persoană vinovată sau persoană păgubită, regularizarea daunelor și achitarea despăgubirilor va avea loc conform legislației naționale a țării în care s-a produs accidentul.

Informații privind asigurarea AORCA pentru călătoriile în Republica Moldova pentru posesori de vehicule înmatriculate Federația Rusă sau Belarus după data de 30 iunie 2023

Conducătorii auto, posesori ai vehiculelor înmatriculate în Belarus și Federația Rusă, începând cu data de 30 iunie 2023, vor fi obligați să procure polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă, la trecerea frontierei Republicii Moldova pe sens de intrare, valabile doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Asigurările AORCA sunt emise în punctele autorizate ale asigurătorilor licențiați, membrii BNAA, după cum urmează: CA „Acord Grup” S.A.; CA „Asterra Group” S.A.; CA „Donaris Vienna Insurance Group” S.A.; CA „General Asigurări” S.A; CA „Grawe Carat Asigurări” S.A.; „Moldasig” S.A.; SAR „Moldcargo” S.A. CA „Transelit” S.A.